Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχαν οι Απολυμένοι από τα καταστήματα Metropolis

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε οκταμελής αντιπροσωπεία της Συνέλευσης των Απολυμένων από τα καταστήματα Metropolis την Παρασκευή 20 Μαρτίου. Στη δίωρη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε παραβρέθηκαν ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Εργασίας, Δημοσθένης Παπασταμόπουλος και ο νομικός σύμβουλος, Σέργιος Σερμπέτης, και για λίγα λεπτά, εξαιτίας κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων όπως μας ειπώθηκε, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε σε θετικό ...
κλίμα καθώς υπήρχε γνώση της υπόθεσής μας, προχωρήσαμε σε ενημέρωση για τη νομική εξέλιξη του αγώνα μας, αλλά και για τη σύνδεση του επιχειρηματία Ανδρέα Κουρή με την κατάρρευση των Metropolis και τις λοιπές παράλληλες επιχειρηματικές του δραστηριότητες που, μεταξύ άλλων, «απορροφούν» και δημόσιο χρήμα, κάτι που τεκμηριώσαμε και με σχετικό γραπτό υπόμνημα προς το υπουργείο. Επιπλέον, καταθέσαμε μια σειρά δίκαιων αιτημάτων προς το υπουργείο που έγιναν κατανοητά και υπήρξε διάθεση για την ικανοποίησή τους.  Ο κ. Παπασταμόπουλος δεσμεύτηκε ότι θα μεσολαβήσει για συνάντησή μας με την  αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών  Νάντια Βαλαβάνη και τον υπουργό Eπικρατείας Νίκο Παππά για ζητήματα που θίξαμε και εφάπτονται των αρμοδιοτήτων τους.
Οσο κι αν θεωρούμε ότι η συνάντησή μας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα και δεδομένου ότι απαιτείται η ύπαρξη πολιτικής βούλησης από το αρμόδιο υπουργείο, κάτι που άλλωστε τονίσαμε και στη συνάντηση, δεν έχουμε παρά να περιμένουμε να δούμε τα λόγια να γίνονται πράξεις.
Ακολουθούν τα αιτήματα που καταθέσαμε προς το υπουργείο και το σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο για τη συνάντηση:

Θέμα: Αιτήματα προς το Υπουργείο Εργασίας για την διευθέτηση και την αποκατάσταση του ζητήματος των απλήρωτων απολυμένων των καταστημάτων Metropolis

Επειδή, η κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει, εξαιτίας της μη καταβολής των οφειλόμενων μισθών και των αποζημιώσεών μας από τον επιχειρηματία Ανδρέα Κουρή είναι τραγική, καθώς οι περισσότεροι από εμάς παραμένουμε άνεργοι και μη μπορώντας να ανταπεξέλθουμε σε βασικές καθημερινές ανάγκες τόσο προσωπικών, όσο και των οικογενειών μας, και κάθε μέρα που περνάει βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο στην εξαθλίωση,

επειδή αυτή η αυθαίρετη και παράνομη πράξη του Ανδρέα Κουρή να παρακρατήσει τα δεδουλευμένα μας, μας δημιούργησε σχεδόν ολική ή μερική αδυναμία καταβολής των οφειλών μας προς το Δημόσιο, ως ευθεία συνέπεια αυτής της επιλογής του επιχειρηματία και όχι μια επιλογή για την οποία ευθυνόμαστε οι ίδιοι, γεγονός που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει,

αλλά και επειδή με τον δίκαιο αγώνα που δίνουμε για περισσότερο από τρία χρόνια έχουμε εκτεθεί και αποκλειστεί από όμορους χώρους εργασίας, οι εργοδότες των οποίων άλλωστε έχουν καταγγελθεί για σωρεία αντεργατικών πρακτικών,

ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας:

- Να λάβει θέση και να αναληφθεί πολιτική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση, ώστε να διαφανεί δημόσια η θέλησή της να μας προστατέψει, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο με τη συνολική ρύθμιση και επίλυση του ζητήματός μας.

- Δεδομένου ότι πίσω από τις εταιρείες υπάρχουν ονοματεπώνυμα, να απαιτήσει την αποπληρωμή των χρεών προς εμάς από την προσωπική περιουσία του Ανδρέα Κουρή κινώντας τους απαραίτητους μηχανισμούς που μπορούν να την εντοπίσουν, εφόσον αυτή καταστήθηκε «κεκαλυμμένη».
 
- Την άσκηση ολοκληρωμένης και σε βάθος διεξαγωγή εισαγγελικής έρευνας και την άσκηση ποινικών διώξεων κατά του υπαιτίου φυσικού προσώπου, και όχι μόνο μέσω του ΣΕΠΕ. Εφόσον αυτό υπερβαίνει τα όρια του υπουργείου Εργασίας, είναι επιβεβλημένη η εμπλοκή των υπουργείων Οικονομικών, Επικρατείας και Δικαιοσύνης. Οι κινήσεις αυτές μπορούν να δρομολογηθούν δεδομένης της δικαστικής απόφασης που έχουμε κερδίσει, έπειτα από αγωγή για αδικοπραξία κατά του Ανδρέα Κουρή, σύμφωνα με την οποία μπορούμε να εκτελέσουμε τις απαιτήσεις μας απευθείας στην προσωπική περιουσία του.

- Τον έλεγχο των οικονομικών και των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με δημόσιους φορείς των εταιρειών του Ανδρέα Κουρή και το πάγωμα των δραστηριοτήτων τους , έως ότου ολοκληρωθούν οι σχετικές έρευνες των αρμόδιων υπουργείων.

 - Να οριστεί τριμερής συμφιλιωτική συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.

- Την παροχή έκτακτου οικονομικού βοηθήματος στους απλήρωτους απολυμένους  με τη μορφή επιδόματος ως μια ελάχιστη ανακούφισή τους.

- Την προώθηση ειδικής διάταξης με σχέδιο νόμου για τη διευθέτηση οφειλών των απλήρωτων απολυμένων των Metropolis προς το Δημόσιο  με τη  διαγραφή των χρεών και των χαρατσιών.

- Τέλος, να  προχωρήσει στη συνολική και ριζική αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου που δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να χρωστούν τα δεδουλευμένα προς τους εργαζόμενους-απολυμένους, είτε «πτωχεύοντας» είτε επικαλούμενοι οικονομικά προβλήματα και την ίδια στιγμή να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, σε πολλές περιπτώσεις μεταβιβάζοντας την προσωπική τους περιουσία σε συγγενικά πρόσωπα. Έτσι ώστε, να πάψει αυτή η προστατευτική για  τους εργοδότες και άκρως εξευτελιστική για τους εργαζόμενους νομοθεσία που το μόνο αποτέλεσμα που επιφέρει είναι να κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

Συνέλευση Απολυμένων από τα καταστήματα Metropolis

Η ανακοίνωση του υπουργείου:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 1-4-2015

Την κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εξαιτίας της μη καταβολής δεδουλευμένων και αποζημιώσεων εξέθεσαν πρόσφατα, σε συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης οι εκπρόσωποι των απολυμένων από τα καταστήματα «Metropolis». Παράλληλα, διατύπωσαν μια σειρά από αιτήματα για την στήριξή τους.

Οι εκπρόσωποι των απολυμένων επεσήμαναν ότι πολλοί συνεχίζουν να παραμένουν άνεργοι, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σημαντικές βιοποριστικές δυσκολίες. Αναφέρθηκαν επίσης, στη μερική ή ολική αδυναμία τους να καταβάλλουν οφειλές προς το Δημόσιο, επιρρίπτοντας την ευθύνη στον πρώην εργοδότη τους.

Το υπουργείο Εργασίας αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και άλλες παρόμοιες, με την ίδια σαφή πρόθεση εξάντλησης κάθε δυνατότητας και κάθε αρμοδιότητας που έχει, προκειμένου να στηριχθούν οι απολυμένοι και οι οικογένειές τους.

Επιπρόσθετα, το ίδιο το νομοθετικό έργο που προωθεί, στοχεύει στην ισχυροποίηση της διαπραγματευτικής θέσης των εργαζομένων και στον περιορισμό πρακτικών που βλάπτουν τα δικαιώματα εργαζομένων και ανέργων.

Στο πλαίσιο αυτής της λογικής και των δυνατοτήτων του, είναι θετικό απέναντι σε κάθε αίτημα συνδρομής, ενεργοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών όπως το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς και της καλύτερης συνεργασίας εμπλεκόμενων υπουργείων, όπως των Οικονομικών, της Δικαιοσύνης, το Επικρατείας.

Θεωρεί επίσης, χρήσιμο να δρομολογηθεί τριμερής συμφιλιωτική συνάντηση, όπως ζητούν οι απολυμένοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται τα υβριστικά σχόλια. Μπορούμε να εκφράσουμε την άποψή μας, χωρίς ύβρεις. Τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται αμέσως.
update: Και επειδή κάποιοι εγκάθετοι έχουν ως σκοπό να δημιουργήσουν πρόβλημα, αναγκαστικά θα γίνεται έλεγχος των μηνυμάτων.