Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Ανοικτή επιστολή των απλήρωτων του ΑΛΤΕΡ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΑΛΤΕΡ
Προς
Τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνιο Σαμαρά
Τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτιο Κουβέλη
Αξιότιμοι κύριοι
Με την ιδιότητα των μελών της εξαμελούς Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των περίπου 600 εργαζομένων του τηλεοπτικού σταθμού Άλτερ απευθυνόμαστε σε εσάς που είσαστε ... υπεύθυνοι για τη διακυβέρνηση της χώρας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για την πατρίδα.
Το πρόβλημα των εργαζομένων του Άλτερ είναι γνωστό εδώ και σχεδόν δύο χρόνια σε όλο το Πανελλήνιο.
Από τον Ιανουάριο του 2011 είμαστε απλήρωτοι και σε ομηρία, καθώς εκκρεμεί από τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου η αίτηση της εργοδότριας εταιρείας Ελεύθερη Τηλεόραση ΑΕ για την ένταξη της στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.
Ως γνωστόν, από το Νοέμβριο του 2011 έχουμε ξεκινήσει σχεδόν το σύνολο του προσωπικού (δημοσιογράφοι, διοικητικοί υπάλληλοι και τεχνικοί) επίσχεση εργασίας για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων μας, καθώς οι στάσεις εργασίας και απεργίες δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Πόσο μάλλον όταν χάρη σε προσωρινή διαταγή που προέβλεπε ο τότε Νόμος για την υπαγωγή εταιρειών στο άρθρο 99, δεν μπορούσαμε να κάνουμε ασφαλιστικά μέτρα και να εκτελέσουμε καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της εργοδότριας εταιρείας.
Όμως τον Απρίλιο του 2012 ο Νόμος τροποποιήθηκε μετά από τη διαπίστωση της Τρόικας πως ολοένα και περισσότερες εταιρείες εντάσσονται στη διαδικασία υπαγωγής του άρθρου 99 προκειμένου να αποφύγουν να πληρώσουν τα δεδουλευμένα σε εργαζόμενους και άλλους πιστωτές…
Ο νέος Νόμος που προβλέπει τροποποιήσεις του άρθρου 99, μειώνει τον χρόνο διαπραγμάτευσης για την υπαγωγή εταιρειών στη συγκεκριμένη διαδικασία, στους 2+1 μήνες. Μάλιστα αφορά και τις εκκρεμείς υποθέσεις, όπως προβλέπει ρητά ο Νόμος.
Όμως αυτό δεν έχει εφαρμοστεί στην περίπτωση του Άλτερ. Η ομηρία συνεχίζεται, καθώς λόγω των απεργιών των δικαστών η εργοδότρια εταιρεία έχει καταφέρει να παίρνει αλλεπάλληλες παρατάσεις, ενώ την ίδια ώρα οι 600 εργαζόμενοι και οικογένειες μας είναι στα όρια της φτώχιας.
Δεν αντέχουμε να περιμένουμε τα δικαστικά και άλλα τερτίπια τα οποία οδηγούν στην ψυχική και σωματική εξάντληση μας.
Πόσο μάλλον όταν διαβάσαμε πρόσφατα για τη συνάντηση του βασικού μετόχου της Ελεύθερης Τηλεόρασης Γεωργίου Κουρή στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό της χώρας.
Πόσο μάλλον όταν τον περασμένο Μάρτιο διαβάσαμε και μάθαμε (γιατί συμπτωματικά υπήρχαν μάρτυρες), για τη συνάντηση του κ. Κουρή με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο Υπουργείο Οικονομικών, δύο ημέρες πριν ο εκδότης της «Αυριανής» δώσει το σύνθημα με πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του, για το νέο ξεκίνημα του ΠΑΣΟΚ με το νέο πρόεδρο του.
Όλα αυτά είναι ανησυχητικά για τους εργαζόμενους του Άλτερ οι οποίοι φοβόμαστε πως με υπόγειες διαδρομές και διαδικασίες (σύσταση νέας εταιρείας, υπαγωγή στο άρθρο 99 κλπ), ο τηλεοπτικός σταθμός θα εκπέμψει εκ νέου δίχως να υπολογίσουν την πρώτη υποχρέωση που προβλέπει άλλωστε ο νομοθέτης, την ικανοποίηση των απαιτήσεων των εργαζομένων…
Κλείνοντας θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε μια φράση του προέδρου της MIG Ανδρέα Βγενόπουλου ο οποίος είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Άλτερ συμμετέχοντας είτε στη μετοχική σύνθεση του τηλεοπτικού σταθμού μέσω της τράπεζας Μαρφίν, είτε με την χορήγηση δανείων αφειδώς.
«Το πάρτυ τελείωσε» είχε πει ο κ. Βγενόπουλος μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου πάνω στο πλοίο «Μπλου Οράιζον» στα Χανιά.
Ας ελπίσουμε όντως το πάρτυ να τελείωσε για την ασυδοσία αφερέγγυων εργοδοτών.
Ελπίζουμε και απαιτούμε η παρουσία σας στη σημερινή κυβέρνηση να οδηγήσει στην πάταξη κρουσμάτων διαφθοράς, κερδοσκοπίας και κοροϊδίας από επιτήδειους εργοδότες που παίζουν με τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, ενώ οι ίδιοι απολαμβάνουν τα υπερκέρδη των προηγούμενων ετών σε φορολογικούς παραδείσους στο εξωτερικό.
Ελπίζουμε και απαιτούμε η όποια λύση δοθεί στην υπόθεση του τηλεοπτικού σταθμού Άλτερ με τη συμμετοχή κυβερνητικών οργάνων ή αποφάσεων, να συμπεριλαμβάνει τις απαιτήσεις των 600 και πλέον εργαζομένων.
Με τιμή
Νίκος Σπυρέας-πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών (ΕΤΙΤΑ)
Γιώργος Φιλιππάκης-μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ)
Ακριβή Κυρίκου-ταμίας της ΕΤΙΤΑ
Λευτέρης Καρπαθάκης-εκπρόσωπος των διοικητικών υπαλλήλων του Άλτερ
Θοδωρής Χορτάτος-εκπρόσωπος των τεχνικών του Άλτερ
Βασίλης Τζήμτσος-εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του Άλτερ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται τα υβριστικά σχόλια. Μπορούμε να εκφράσουμε την άποψή μας, χωρίς ύβρεις. Τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται αμέσως.
update: Και επειδή κάποιοι εγκάθετοι έχουν ως σκοπό να δημιουργήσουν πρόβλημα, αναγκαστικά θα γίνεται έλεγχος των μηνυμάτων.