Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ ΤΟΥ «ΑΛΤΕΡ» ΚΑΙ ΙΔΡΥΤΗ ΤΗΣ «ΑΥΡΙΑΝΗΣ» ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΥΡΗ

Του Βασίλη Τζήμτσου
Με την ιδιότητα του εκπροσώπου των δημοσιογράφων του τηλεοπτικού σταθμού «Άλτερ» αλλά και του ναυτιλιακού-πειραϊκού συντάκτη επί 18 χρόνια στην εφημερίδα «Αυριανή», σας απευθύνω αυτήν την ανοικτή επιστολή.
Ως γνωστό, εδώ και ένα χρόνο είμαστε σε επίσχεση εργασίας στο Άλτερ, καθώς είχαμε μείνει απλήρωτοι επί μήνες.
Η ίδια και χειρότερη κατάσταση στην εφημερίδα Αυριανή όπου ξεκινήσαμε επίσχεση εργασίας στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ είχαμε μείνει απλήρωτοι επί 25 μήνες!
Είτε δουλεύοντας, είτε απεργώντας, διαπιστώσαμε πως λεφτά δεν παίρνουμε από εσάς…
Και όμως δύο ημέρες μετά την ψήφιση του ...

3ου Μνημονίου από τη Βουλή και το «πράσινο φως» που δόθηκε στις ελληνικές τράπεζες για ευνοϊκή ρύθμιση των δικών τους δανειακών υποχρεώσεων, εσείς κύριε Κουρή επιχειρήσατε να ανοίξετε τα δύο μαγαζιά συμφερόντων σας, το Άλτερ και την Αυριανή.
Προς αυτήν την κατεύθυνση προσπαθήσατε να εξασφαλίσετε τη συναίνεση συνδικαλιστών ώστε να επιστρέψουν στην εργασία …κάποιοι εργαζόμενοι με …κάποια λεφτά από τα οφειλόμενα δεδουλευμένα, αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους εργαζόμενους του τηλεοπτικού σταθμού και της εφημερίδας που παραμένουν απλήρωτοι σχεδόν δύο χρόνια…
Ακολουθήσατε την τακτική του …διαίρει και βασίλευε.
Στην εφημερίδα «Αυριανή» αντιληφθήκαμε την παγίδα της διάσπασης των εργαζομένων και των προφορικών εγγυήσεων που δεν ισχύσαν …αν θυμηθούμε την πρόσφατη προφορική δέσμευση ότι θα πληρωνόμασταν αν αναστείλουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούσαμε πριν τις εκλογές του Μαϊου. Οι κινητοποιήσεις ανεστάλησαν τότε, ενώ χρήματα δεν πήραμε μετά…
Σε συνέλευση των δημοσιογράφων της Αυριανής ομόφωνα σας στείλαμε ένα μήνυμα. Να πληρώσετε όσους κάνουν επίσχεση εργασίας και διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους.
Στον τηλεοπτικό σταθμό Άλτερ ακολουθήσατε άλλη τακτική. Επιλέξατε την οδό της διάσπασης επιλέγοντας τους συνδικαλιστές με τους οποίους θα διαπραγματευτείτε.
Επιλέξατε τους πιο σκληροπυρηνικούς, αυτούς που «κρατούσαν» το κτίριο του καναλιού με την περιφρούρηση εργασίας.
Τα βρήκατε μαζί τους, δίνοντας τους το δικαίωμα να μοιράσουν 3.000.000 ευρώ σε 249 εργαζόμενους επιλογής δικής τους (αυτοί που θα υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης) αλλά και δική σας (περίπου 50 εργαζόμενοι που συμπεριλήφθησαν στη λίστα πληρωμών αν και δεν είχαν υπογράψει την αίτηση πτώχευσης).
Το ενδιαφέρον είναι πως κάποιοι από τους σκληροπυρηνικούς είχαν διοργανώσει και συγκέντρωση έξω από το σπίτι σας στην Πλάκα όπου κάποιοι απεγνωσμένοι πέταξαν αυγά και γιαούρτια.
Με χαροποιεί το γεγονός ότι ένα αφεντικό πιέζεται και αναγκάζεται να πληρώσει αυτούς που αγωνίζονται. Είναι πολύ σημαντικό για να βλέπουν ΌΛΟΙ οι εργαζόμενοι ότι πρέπει να παλέψουν με τα αφεντικά για να βγουν κερδισμένοι…
ΟΜΩΣ αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνουν απλήρωτοι οι υπόλοιποι που δεν αγωνίστηκαν ή δεν πέταξαν αυγά έξω από το σπίτι σας.
Έχουν και αυτοί δεδουλευμένα που διεκδικούν της εξόφληση τους.
Μάλιστα μετά την απόφαση σας να πληρώσετε τους πιο …δυναμικούς και αυτούς που θα έκαναν αίτηση πτώχευσης, σας πληροφορώ ότι πάνω από 220 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα πληρωμών σας, θα υποβάλουμε αίτηση πτώχευσης αμέσως μετά την έκδοση της εκκρεμούς απόφασης του δικαστηρίου της 10ης Οκτωβρίου.
Οι 220 και πλέον εργαζόμενοι που έχουμε συσπειρωθεί όλοι μαζί, σας στέλνουμε ένα μήνυμα. Ή ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΌΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Ή ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΤΩΧΕΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΈΠΕΙ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.
Είμαστε απλήρωτοι σχεδόν δύο χρόνια και κινδυνεύουμε να μείνουμε και άνεργοι. Τα συμφέροντα μας δεν εξασφαλίζονται, αν πληρώσετε μόνο τους 249 εργαζόμενους και δώσετε δουλειά μόνο σε αυτούς…
Οι δικαστές θα διαπιστώσουν ότι τα συμφέροντα μας δεν διασφαλίζονται με την υπαγωγή του Άλτερ στο άρθρο 99 και το κανάλι θα κινδυνεύσει να οδηγηθεί στην πτώχευση με αποτέλεσμα να βγούμε ζημιωμένοι και οι εργαζόμενοι και εσείς ως εργοδότης που θα χάσετε την χρυσοφόρα άδεια τηλεοπτικού σταθμού πανελλαδικής εμβέλειας.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ; Κατ’ εμέ θα πρέπει να …σκίσετε τη λίστα που συμφωνήσατε με μερίδα συνδικαλιστών της ΕΤΙΤΑ (οι οποίοι συμπτωματικά υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους και άρα εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό τους και όχι τους εργαζόμενους) και να διαπραγματευτείτε με τα 3 σωματεία των εργαζομένων ώστε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για ΌΛΟΥΣ.
Ας γίνει η αρχή την Παρασκευή στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης στο Υπουργείο Εργασίας ανάμεσα στον αρμόδιο υφυπουργό, την προσωρινά διορισμένη διοίκηση του Άλτερ και τους εκπροσώπους των σωματείων των εργαζομένων.
Ας καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ας βρούμε κοινά αποδεκτή λύση για όλους τους εργαζόμενους…

Βασίλης Τζήμτσος
Εργασιακός εκπρόσωπος των δημοσιογράφων του Άλτερ
Μέλος του Μεικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ

1 σχόλιο:

  1. Μπράβο σας παιδιά έχετε μείνει οι μόνοι που μπορείτε αξιόπιστα να μας μεταδίδεται τι γίνετε και με το δικό σας πρόβλημα αλλά και με τους εργαζόμενους στο Alter καλή δύναμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν επιτρέπονται τα υβριστικά σχόλια. Μπορούμε να εκφράσουμε την άποψή μας, χωρίς ύβρεις. Τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται αμέσως.
update: Και επειδή κάποιοι εγκάθετοι έχουν ως σκοπό να δημιουργήσουν πρόβλημα, αναγκαστικά θα γίνεται έλεγχος των μηνυμάτων.